Handgjorda lagrade Delikatesser
UNIKA OSTAR MED KARAKTÄR
Kontaktuppgifter
Kalvträsk 65
935 95 Kalvträsk
070 326 9473
ÖPPNINGSTIDER
Visningstider/guidad tur enligt överenskommelse.
Q. Är det farligt att äta opastöriserad ost?
Ost som är tillverkad av opastöriserad mjölk och som lagras mer än 2,5 månader är fri från sjukdomsframkallande patogener. Dessa bakterier kan inte överleva i sådan miljö. Det är inte lag på att pastörisera mjölk för osttilverkning i Sverige.
Q. Var lagrar och tillverkar ni er hårdost?
All hårdost lagras under gynnsamma förhållanden i vårt ostlager i Kalvträsk. Vi lagrar våra hårdostar till allt från milda till extralagrade. Tillverkningen sker i vårat ysteri i Kalvträsk.
Färsk morgonmjölk hämtas hos byns enda bonde (Söderströms lantbuk) och ystas under kontrollerade former. Ostarna formas och pressas över natten för att dag två saltas i saltlake.
Efter saltlakebehandling torkas ostarna och vänds dagligen för att erhålla en torr yta innan vaxbehandling. Vaxbehandlingen har som syfte att försluta osten som förpackning och skapa lagringsdugliga ostar.
Q. Finns det laktos i ost?
All hårdost, oavsett lagringstid är laktosfri.
Med hårdost avses ost som går att hyvla t ex Hushållsost, Herrgård®, Grevé®, Präst®, Svecia och alla våra andra vanliga ostar. Färskostar, mjukostar, blå- och vitmögelostar tillhör alltså inte gruppen laktosfria ostar.
Q. Hur lång hållbarhet har era ostar?
Ost med vaxet intakt kan hålla upp 10 månader.
Om man själv vill lagra ostarna för ytterligare mognad kan detta med fördel göras
vid 10-15 grader.
Q. Hur öppnar man en Kalvträsk Ost?
SENASTE NYHETER
21 Januari, 2019
Norran.se har publicerat ett repotage om Caserum! : Se här!
4 Januari, 2019
Hemsidan är publicerad!
BETALNINGSMETODER
Betalning endast med Swish.